We fynd EY profiel

Een exclusieve blik achter de schermen bij de assessment day van EY

Lara Villarin

4 April 2024

Je bent uitgenodigd voor een assessment day, maar wat kan je ervan verwachten? Hoe bereid je je het best voor? Zijn er zaken waar ze specifiek op letten? Deze blog biedt niet alleen antwoorden op deze vragen, maar geeft ook een exclusieve blik achter de schermen bij de assessment day van EY

Hoe kan je jezelf voorbereiden op een assessment day?

Uiteraard is kennis van het bedrijf belangrijk, maar weet dat het op de assessment day vooral om jou en jouw skills draait! Het is daarom cruciaal om jezelf goed te kennen en hierover op voorhand al even te reflecteren. Wat zijn jouw sterktes? Welke soft skills wel jij in de picture zetten? Hoe wil jij dat ze jou herinneren na de assessment day? Het is belangrijk dat je kan aangeven waar je bepaalde vaardigheden hebt toegepast. Weet jij niet goed hoe je dit zou moeten doen, lees dan zeker onze blog over de STAR-Methode. Doorheen de dag ga je deze vaardigheden ook écht laten zien. 

Last but not least, zorg ervoor dat je de dag zelf jouw beste kant laat zien, maar wees trouw aan wie je bent! Als jij een zelfverzekerde leider bent, doe je dan niet voor als een verlegen persoon omdat je schrik hebt de overhand te nemen. Maar onthoud wel dat het even belangrijk is om te luisteren dan te spreken.   

Wat kan je verwachten van een assessment day?

Hoewel elke assessment day er anders zal uitzien, zijn er enkele zaken die je altijd wel kan verwachten. De dag zal vaak starten met een korte rondleiding door het kantoor. Zo krijg je de mogelijkheid om de werkomgeving te verkennen én een blik te werpen op de bedrijfscultuur. Hoe is de werkomgeving gestructureerd? Hoe gaan collega's met elkaar om? Is er een coffee corner waar mensen elkaar beter leren kennen? 

Het grootste deel van de assessment day zal bestaan uit interactieve activiteiten zoals groepsdiscussies, case-studies en presentaties. Recruiters zullen je doorheen de activiteiten observeren om jou beter te leren kennen én je sterktes te ontdekken. Ze kijken hoe jij samenwerkt in team en welke rol jij binnen het team opneemt. Ben jij een geboren leider? Onthoud dan dat ze zeker zullen kijken naar jouw leiderschapsstijl, hoe autoritair je bent én hoe je omgaat met de andere studenten en hun input. Ben jij niet de zelfzekere leider, helemaal niet erg! Je kan je onderscheiden op héél veel verschillende manieren. Wie weet ben jij wel de persoon die het probleem vanuit een analytische insteek kan benaderen of ben jij goed in het bewaren van een globaal overzicht en het samenbrengen van verschillende ideeën. Bedrijven waarderen mensen die openstaan voor de ideeën van anderen én kijken hoe zij zelf het idee beter kunnen maken.

Het doel van deze activiteiten is niet om te kijken wie het luidst kan roepen, maar hoe je als groep kan samenwerken, communiceren, omgaat met uitdagende situaties én samen tot een oplossing kan komen. Recruiters zoeken niet naar perfectie, maar naar een verscheidenheid aan soft skills die samen de perfecte mix vormen binnen een team. Het is dus niet de bedoeling dat je perfect presteert of zoekt naar de ultieme oplossing van de case, maar eerder dat je laat zien waar je sterke punten liggen en welke bijdrage jij kan leveren binnen een team. Het kan zijn dat jij uitblinkt in het analyseren van gegevens, terwijl iemand anders juist sterk is in het communiceren van ideeën of het organiseren van taken.

Tot slot zal je waarschijnlijk nog enkele individuele gesprekken voeren met de recruiters of ambassadeurs binnen het bedrijf. Dit kunnen korte informele gesprekken zijn om jou beter te leren kennen, maar ook formele interviews om jouw vaardigheden en ervaringen te evalueren. Heb jij een goede indruk gemaakt, dan eindig je de dag misschien wel met een contractvoorstel!

Een blik achter de schermen bij EY!

Iedereen heeft wel eens met LEGO gespeeld, maar wist jij dat het jou ook kan helpen om jouw job te scoren? 

We spraken met Employer Branding Specialists Aura Mercier en Nina Delvaulx om te kijken hoe de assessment day bij EY verloopt. Het viel meteen op hoe belangrijk soft skills zijn voor hen, zeker op de assessment day. Om deze te ontdekken, gebruiken ze diverse activiteiten waaronder de opmerkelijke LEGO Serious Play. Hierbij krijgen kandidaten een business case die ze moeten oplossen door het bouwen van een LEGO constructie. Het fascinerende hieraan is dat naargelang de persoon elk blokje een andere betekenis kan hebben. Zo kan een wit blokje door de ene persoon worden geïnterpreteerd als ijs, terwijl dit voor iemand anders een totaal andere betekenis kan hebben. Het benadrukt het belang van creatief denken en het vermogen om op verschillende manieren naar een probleem te kijken.

Hierbij is het doel niet om het "juiste" antwoord te vinden, maar eerder om te kijken hoe deelnemers logisch redeneren en samenwerken om een oplossing te vinden. Durf je het voortouw nemen of aangeven dat je niet akkoord bent met een oplossing? Hoe ga je als team om met een ongekend probleem en kom je binnen de tijdsduur tot een oplossing? Wil jij de oplossing ook presenteren? Weet dat dit laatste geen vereiste is voor iedereen binnen de groep én dat het niet altijd een voordeel hoeft te zijn als je presenteert. Ze zoeken namelijk naar diversiteit binnen de teams waarbij een andere skillset even gewaardeerd kan worden.

De mythe dat je een economische achtergrond nodig hebt om de business case op te lossen, klopt niet! De case is toegankelijk voor iedereen, dit betekent dat ze geen economische kennis verwachten. Ongeacht de studierichting of positie waarin je geïnteresseerd bent, de case blijft voor iedereen hetzelfde. Solliciteer je voor Tax, Consulting of Audit, dan ga je allemaal door hetzelfde selectieproces. 

EY

Zoek jij een uitdagende stage of job en heb je interesse in Tax & Legal, Accounting, Consulting of Strategy and Transactions? Solliciteer dan zeker op een van de openstaande vacatures en wie weet word jij binnenkort uitgenodigd voor de assessment day.

Read more

View all articles