Mental Health

Het belang van collega’s voor je mentale gezondheid

Annabelle Reinardts

9 October 2023

Bij studenten treedt vaak een onderliggende druk vanuit de maatschappij op om een job te zoeken met een bekende naam of een goede verloning. Maar waarom wordt er niet gehamerd op het feit dat collega’s zo belangrijk zijn? 

In de snel evoluerende wereld van vandaag is er één onderwerp dat de afgelopen jaren in toenemende mate in de schijnwerpers is komen te staan: mentale gezondheid. Wat ooit een onderwerp was dat in de schaduw van fysieke gezondheid lag, is nu uitgegroeid tot een van de meest besproken en cruciale kwesties van onze tijd. De redenen hiervoor zijn talrijk en gevarieerd, maar één ding is zeker - mentale gezondheid is een 'hot topic' geworden en terecht. En toch blijft het een aspect dat vaak over het hoofd gezien wordt als je gaat zoeken naar een job. In deze blogpost zullen we bespreken waarom collega's belangrijk zijn en hoe ze kunnen bijdragen aan een positieve mentale gezondheid in je nieuwe werkomgeving. 

“Meer praten over mentale gezondheid of problemen op het werk, helpen collega’s om signalen te kunnen oppikken en er ook naar te handelen.” 

Collega’s helpen stress verminderen

In de wereld van vandaag wordt het belang van open communicatie over mentale gezondheid en werk gerelateerde problemen steeds duidelijker. Het delen van je gedachten en gevoelens met collega's kan niet alleen jou helpen, maar ook anderen in staat stellen om signalen van stress of problemen op te vangen en proactief stappen te ondernemen om te helpen. 

Ervaringen uitwisselen kan dienen als een uitlaatklep

Laten we eens dieper ingaan op het aspect van communicatie. Het leven is een achtbaan vol ups en downs, en dit geldt zeker ook voor je carrière. Soms kan de druk en de hectiek van het werk je overweldigen, en dan is het belangrijk om een uitlaatklep te hebben. Hier komen je collega's in beeld als luisterend oor en als medereizigers op dezelfde achtbaan. 

Hoe kan je je collega’s op voorhand inschatten?

Next step: Je hebt de vacature gevonden waar je naar op zoek was, maar voordat je zelfs maar de deur van het bedrijf hebt geopend, wil je misschien al een idee hebben van wie je toekomstige collega's zijn. Het is begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de cultuur, de sfeer en de mensen met wie je zult samenwerken. Maar hoe kun je deze waardevolle inzichten verkrijgen voordat je je handtekening onder dat arbeidscontract zet? Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen: 

1. Online onderzoek: Begin met het onderzoeken van het bedrijf op hun bedrijfsprofiel. Dit kan je een idee geven van de bedrijfscultuur, de waarden en de manier waarop ze met werknemers omgaan. 

2. Netwerken: Als je connecties hebt in de branche of in het bedrijf waar je wilt solliciteren, aarzel dan niet om contact op te nemen en vragen te stellen.

3. Recensies: Er zijn verschillende websites waarop je feedback of recensies kan vinden over het bedrijf. Dezen zullen je helpen om meer inzicht te krijgen in de bedrijfssfeer.  

4. Informatie tijdens het sollicitatieproces: Tijdens sollicitatiegesprekken kun je ook vragen stellen aan je potentiële werkgever of de interviewers. Vraag naar de bedrijfscultuur, de teamdynamiek en wat zij waarderen in hun medewerkers. Deze gesprekken bieden niet alleen waardevolle informatie, maar laten ook zien dat je proactief bent. 

5. Evenementen: Als het mogelijk is, probeer dan deel te nemen aan bedrijfsevenementen om de mensen binnen het bedrijf al eens te kunnen ontmoeten. Check even de events op onze website en ontdek of het bedrijf daarop aanwezig zal zijn.  

6. Intuïtie: Vertrouw op je intuïtie. Soms kun je gewoon aanvoelen of een bedrijf bij je past of net niet.  

Conclusie: Als je rekening houdt met deze tips, is het voor jou eens zo makkelijk om een job te vinden waar je op lange termijn ook wilt blijven? Want wat maakt dat jij ergens wilt blijven? Dat is het feit dat je het daar leuk vindt, dat je je goed voelt en dat je leuke collega’s hebt! 

Start je zoektocht naar een gezonde job

Of haal inspiratie uit onze vacatures en bedrijven.

Read more

View all articles